Haber

Meclis’te delege göçü başladı

TBMM’deki 27’nci dönem 14 Mayıs seçimleriyle sona erecek. Milletvekillerinin yarısından fazlası listelere giremeyince bu sıralarda Meclis’te ‘milletvekilliği göçü’ yer almaya başladı. Odalarını boşaltmaya başlayan milletvekilleri, gelecek hayatları için de planlar yapıyor.

AK Parti’den 181, CHP’den 65, GEZEL Parti’den 25, MHP’den 5 ve HDP’den 33 milletvekili bu dönemde listeden çıkarıldı. Bağımsızlar ve diğer partilerin de aralarında bulunduğu toplam 319 milletvekili 28’inci dönemde TBMM’de olmayacak. Meclis yönetimi, odalarını boşaltmaya başlayan milletvekillerine lojistik destek veriyor. Milletvekillerine de eşyalarını taşımaları için ek personel sağlanmaktadır. TBMM yönetimi de boşalan meclisleri yeni seçilen milletvekilleri için hazırlıyor. Boş odalarda gerekli tadilat ve temizlik işlemleri yapılır.

“ALMAK ZORUNDA OLACAĞIZ”

Özellikle AK Parti’de uzun yıllar milletvekilliği yapmış ve üç dönem kuralı nedeniyle liste dışı bırakılanlar için güçlü bir ‘uyum süreci’ başlıyor. Odalarını boşaltan üç dönem AK Parti milletvekillerinden bazıları, “Sudan çıkmış balığa döndük. Odayı boşaltmaya başladığımızda işin ciddiyetini anladık. Alışmak zor ama alışmamız gerekecek. Birkaç ay sonra yeni duruma alışırız” dedi.

Bir başka üç dönem milletvekili, “Alışkanlıklar kolay kolay değişmez. Dün sabah evden çıktım. Amacım aslında gezmekti. Ama ben Meclis’e gelince araba alıştı, o yüzden doğrudan Meclis’e gidiyor” diyen Erdoğan, içine düştüğü durumun zorluğunu anlattı.

Milletvekilliği sona erenlerden bir kısmı planlarını 14 Mayıs’tan sonra oluşacak tabloya göre yapacak. Bazıları yeni dönemde bakanlık, bakan yardımcılığı gibi görevlere atanacakları ümidiyle yeni hükümeti bekleyecek. Yeni kabineye ve bürokrasiye görev almazlarsa siyaset öncesi işlerine dönmeyi planlıyorlar. Avukatlık ve arabuluculuk yapmayı planlayan milletvekillerinin yanı sıra akademik hayata veya iş hayatına dönmeyi düşünen çok sayıda milletvekili de var.

TBMM ÖNCESİ

Listeden çıkarılan milletvekillerinin bir kısmı ise EYT yönetmeliğinden yararlanarak emeklilik hakkını elde etti. Ancak şu anda emeklilik hakkı bulunmayan milletvekillerinin sigorta primleri dört yıl süreyle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ödenmeye devam edecek.

KAYNAK: Türkiye GAZETESI

habermuratli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu