Haber

Hindistan Yüksek Mahkemesi, Jammu Keşmir bölgesinin özel statüsünün kaldırılmasına ilişkin referandum talebini reddetti

Hindistan Yüksek Mahkemesi, Jammu ve Keşmir’in özel statüsünün kaldırılmasına ilişkin “kamuoyu referandumu” talebini reddetti.

The Press Trust of India (PTI) haber ajansının haberine göre mahkeme, bölgenin özel statüsünün kaldırılmasına yönelik itirazlara yanıt verdi.

Hindistan Yüksek Mahkemesi Başkanı Dhananjaya Yeshwant Chandrachud, anayasal demokrasilerde kamuoyunun resmi kurumlar aracılığıyla elde edildiğine işaret ederek referandum talebini kabul etmedi.

Chandrachud, “Bizimki gibi bir Anayasa için referandum olamaz” dedi. söz konusu.

Davacıların avukatı Kapil Sibal, Hindistan yönetimindeki Jammu ve Keşmir bölgesinin özel statüsünün kaldırılması için referandumla “kamuoyunun aranması gerektiğini” belirtti.

Sibal, Jammu ve Keşmir örneğinde de benzer bir seyir izlenmesi gerektiğine işaret ederek, durumu Brexit sürecinde “anayasada referandum hükmü olmamasına rağmen referandum yapılmasına” örnek olarak gösterdi. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışı.

Tarihi Keşmir sorunu

İngiltere, 1947’de sömürge olarak yönettiği Hindistan’dan çekildiğinde, o zamanlar bir beylik olan Keşmir, bağımsızlığını yeni kazanan Hindistan veya Pakistan ile birleşme seçeneğiyle karşı karşıya kaldı.

Nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman olan Keşmir halkı 1947’de Pakistan’a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi Hindistan’la birleşme kararı aldı.

Müslüman Keşmir halkı karara karşı çıktı. Taraflar ilk kez 1947’de Pakistan ve Hindistan’ın bölgeye asker göndermesiyle savaştı. Aynı nedenle 1965 ve 1999 yıllarında iki ülke arasında savaş çıktı.

Savaşların ardından sağlanan geçici ateşkes sonucunda Keşmir’in yüzde 45’i Hindistan, yüzde 35’i Pakistan yönetiminde kaldı. Bölgenin doğusundaki yüzde 20’lik kısım ise komşu Çin’e verildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948’den beri aldığı kararlarla Keşmir’in silahsızlandırılmasını ve geleceğinin halk oylamasıyla belirlenmesini öngörüyor.

Hindistan yönetimi plebisite karşı tavır alırken, Pakistan BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Öte yandan Hindistan, 5 Ağustos 2019’da Jammu Keşmir’in özel statüsünü kaldırarak bölgeyi doğrudan merkezi hükümete bağlı “Jammu Keşmir” ve “Ladakh” olmak üzere iki birlik bölgesine ayırdı.

Cammu Keşmir’in özel statüsünün kaldırılmasına itiraz üzerine Hindistan’da görülen davanın duruşmasına 2 Ağustos’ta başlandı.

Duruşmada, Hindistan Yüksek Mahkemesi’nin 5 yargıçlı anayasa heyeti, bölgenin özel statüsünün anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle kaldırılması kararına yapılan itirazları değerlendiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu